Dynobil Oto Ekspertiz
Dynobil Oto Ekspertiz

Hibrit Araba Nedir?

Hibrit araba, birden fazla enerji kaynağı kullanarak enerji tasarrufu elde edilmesini sağlayan araçlardır. Özellikle son dönemde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte otomotiv sektöründe en çok tercih edilen araç türleri arasında yer almıştır. Hibrit araçlar, aynı zamanda iki farklı motor yapısına sahip olmaları nedeniyle melez arabalar olarak da adlandırılır.
Günümüzde hibrit araç modelleri daha çok elektrikli ve benzinli motorlara sahip olacak şekilde üretilir. Son dönemde yaptığı yatırımlarla hibrit otomobiller konusunda öncü markanın Toyota olduğu düşünülse de bir aracın birden fazla motorla çalışması fikri çok daha eski bir zamana uzanır.
Ferdinand Porsche tarafından 1902 yılında geliştirilen iki motorlu otomobil, bu alandaki ilk model olarak kabul edilir. Her ne kadar günümüze oranla daha düşük bir teknolojiye sahip olsa da bu araç, temel olarak iki farklı motor yapısına sahiptir.
Hibrit araçlar ve çeşitleri ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları yazımızda sizin için derledik.

Hibrit Araç Nedir?

Hibrit araç, hareket etmek için iki farklı enerjiyi kullanabilme potansiyeline sahip olan binek vasıtalardır. Genellikle içten yanmalı motorlarla birlikte elektrikli motorların kullanımıyla üretilir. Hibrit araç avantajları, çok büyük oranda enerji tasarrufu ve emisyon miktarının azalmasını sağlamak üzerinedir. Dolayısıyla bu araçların üretilmesinde ve geliştirilmesinde en temel amaç, enerji tasarrufu sağlayarak emisyonu azaltmaktır.
Özellikle şehir içi trafikte yavaş hareket ederken dur-kalk manevrasının yapılmasında önemli düzeyde bir enerji tasarrufu sağlar. Bununla birlikte günümüzde üretilen birçok hibrit araba modeli, aynı zamanda fren sistemiyle birlikte batarya şarj edebilme becerisine de sahiptir.

Hibrit Otomobiller Nasıl Çalışır?

Hibrit arabalar çalışma prensibi, klasik araçlara göre oldukça farklıdır. Karma bir güç aktarım sistemine sahip olan hibrit araç modelleri, elektrikli ve içten yanmalı motorları kullanır. Her iki enerji sisteminin kullanılması, aracın yakıttan tasarruf elde etmesini sağlarken eş zamanlı olarak yakıt tüketiminin çevreye verdiği olası zararları da minimize eder.
Hibrit araba modelleri çalışma prensibi, araçta bulunan parçaların işlevlerine ve niteliklerine göre farklılık gösterir. Bununla birlikte birçok hibrit arabada bulunan parça, sistem ve bileşenlerin ortak görevleri vardır.
Bu doğrultuda hibrit arabaların çalışma prensibi genel hatlarıyla şu şekildedir:
• İçten yanmalı motorlar geleneksel arabalarda olduğu gibi bir işleve sahiptir. Yakıtı yakarak enerjiye dönüştürür ve aracın hareket etmesini sağlar.
• Hibrit araçlarda elektrik motoru ise içten yanmalı motora ek olarak aracın hareket etmesini sağlar. Araca yerleştirilen bataryalardan aldığı enerjiyi ileterek aracı hareket ettirir.
• Hibrit otomobilleri klasik araçlardan ayıran en temel özelliklerden biri bataryalardır. Bataryalar, elektrik enerjisini depolayarak aracın ihtiyaç duyduğu enerjiyi aktarır.
• Hibrit araç modellerindeki en önemli özellik ise enerji yönetimidir. Elektrikli ve içten yanmalı motorun ne zaman ve hangi şartlarda devreye gireceği, enerji yönetiminin temelini oluşturur. Sürücü davranışları, sürüş koşulları ve diğer bazı değişkenlere göre motorların devreye girme süreleri değişkenlik gösterir.
Tüm bunlara ek olarak hibrit araba çalışma prensibinde farklı olarak bulunan sistem rejeneratif frenlemedir. Rejeneratif frenleme, sürücü tarafından frene basılması halinde ortaya çıkan kinetik enerjiyi tüketilebilir elektrik enerjisine dönüştürür.

Hibrit Arabanın Avantajları Nelerdir?

Hibrit araba avantajları arasında belki de en önemlisi yakıt tasarrufu sağlamasıdır. Aynı zamanda emisyonu düşürür ve çevre açısından oldukça avantajlıdır. Bununla birlikte hibrit araçların motor sesi de olabildiğince düşük düzeydedir. Bu ise ses kirliliğini önler.
Hibrit araba avantajları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
• Yakıt tasarrufu sağlar.
• Kendi elektrik enerjisini kendisi üretebilir.
• Çevre dostudur ve emisyonu düşüktür.
• Otomobilin üzerinde herhangi bir priz ya da benzeri türden dolum ekipmanı bulunmaz.
• Zararlı gaz salınımı oldukça azdır.
• Motordan gelen ses son derece düşüktür.
Tüm bunlara ek olarak hibrit araçlar, aynı zamanda dur-kalk manevrasının yapılması gerektiği trafiğin yoğun olduğu durumlarda da önemli bir yakıt tasarrufu sağlar.

Hibrit Arabanın Dezavantajları Nelerdir?

Hibrit araba avantajları kadar dezavantajları açısından da değerlendirilmelidir. Her ne kadar bu araçlar birçok açıdan avantaj sağlıyor olsa da özellikle maliyet açısından benzer araçlara göre daha yüksek fiyatlıdır. Ayrıca yeni bir teknoloji olması nedeniyle yedek parça temin ederken sürücüleri bazı zorluklarla karşı karşıya bırakabilir.
Bununla birlikte gelişen teknolojiye sahip olması, olası hatalarla karşılaşma riskini de beraberinde getirir. Dolayısıyla hibrit araba dezavantajları da bu tarz bir araç satın alırken mutlaka değerlendirmeniz gereken kriterler arasında yer almalıdır.

Hibrit Tipleri Nelerdir?

Hibrit arabalar, günümüzde farklı tiplerde üretilir. Farklı özelliklere sahip olan bu araçlar, çalışma prensibi açısından değişkenlik göstermektedir.
Hibrit araba tipleri şu şekildedir:
• Paralel Hibritler
• Seri Hibritler
• Plug-in Hibritler
• Hafif Hibritler

Paralel Hibritler

Paralel hibritler, elektrik ve içten yanmalı motorun ortak bir şanzımanda kullanıldığı tiplerdir. Her iki motorun kombine olarak ya da içten yanmalı veya elektrikli motorun ayrı ayrı çalışmasıyla güç aktarımı yaparlar.

Seri Hibritler

Seri hibritler, hibrit araba modelleri arasında en az üretilenlerdendir. Motorun tahrik gücü elektrik tarafından sağlanır. İçten yanmalı motor, tekerleklere bağlı değildir ve sadece bataryanın şarj edilmesinde görevli jeneratörü için elektrik üretmekle görevlidir.

Plug-in Hibritler

Plug-in hibritler, klasik hibritlerden farklı olarak bataryanın enerji kaynağına takılarak şarj edilebildiği tiplerdir. Bu araçlarda elektrik tükenmesi durumunda araç paralel hibritler gibi çalışır.

Hafif Hibritler

Hafif hibrit tipindeki araçlarda elektrikli motorun görevleri arasında tek başına aracı hareket ettirmek yoktur. İçten yanmalı motor aracın hareket etme kabiliyetinde ana görevi üstlenir. Elektrikli motor, destekleyici konumdadır.